Greta Thunberg on viime aikoina ihastuttanut ja vihastuttanut kansalaisaktivismillaan, jonka tavoitteena on ollut nostaa ilmastonmuutoksen näkyvät seikat keskustelun keskiöön. Tässä Greta on todellakin onnistunut!
Kuka ihmeen Greta?
Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg syntyi 3. tammikuuta 2003 Tukholmassa. Kansalaisaktivistina hän aloitti vuonna 2018 ja on jo ehtinyt olla mukana kahden merkittävän teoksen valmistumisessa. Nämä teokset ovat Sydämen asioita sekä No One is Too Small to Make a Difference. Gretan äiti on Euroviisuistakin tutuksi tullut oopperalaulaja ja hänen isänsä on toiminut niin näyttelijänä, kirjailijana kuin tuottajanakin. Myös Gretan isoisä on näyttelijä. Gretalla on Beata-niminen sisar, joka on kolme vuotta Gretaa nuorempi ja tähyää laulajan uralle. Tytöillä on diagnosoitu autismi sekä ADHD. Lisäksi Gretalla on Asperger-diagnoosi.
Aktivismin alku
Ilmastonmuutokseen Gretan huomio alkoi kiinnittyä jo hänen ollessaan 9-vuotias. Tuolloin Greta päätti, ettei enää syö lihaa eikä osta mitään turhaa. Vuonna 2015 oli aika lopettaa lentäminen. Koko perhe pyrkii nykyisin mahdollisimman luonnonmukaiseen elämään, sillä myös Gretan äiti on luopunut lentämisestä luopuen samaan aikaan kansaivälisestä urasta. Gretan perhe myös kasvattaa itse käyttämänsä vihannekset maapalstalla, joka sijaitsee kaupungin ulkopuolisella alueella. Lisäksi he tuottavat käyttämänsä sähkön aurinkopaneelien avulla. Perheellä on sähköauto, jota käytetään kuitenkin ainoastaan vain ehdottoman pakollisiin menoihin.
Vuonna 2018 Greta voitti nuorille järjestetyn kirjoituskilpailun yhdessä kahden muun nuoren kanssa. Kilpailun järjesti Svenska Dagbladet ja sen aiheena oli ilmasto. Ensimmäisen koululakkonsa Greta aloitti 20.8.2018. Tuolloin hän ilmoitti, ettei mene kouluun ennen Ruotsin valtiopäivävaalien järjestämistä 9.9. Kouluun menemisen sijaan Greta istui kouluaikoina valtiopäivätalon edessä. Mukanaan hänellä oli kyltti, jossa hän ilmoitti olevansa koululakossa ilmastoasioiden puolesta. Hallitusta hän vaati vähentämään Ruotsin hiilipäästöjä siten, että ne olisivat Pariisin ilmastosopimuksessa säädetyllä tasolla.
Pikku hiljaa Gretan koululakosta alkoi kasvaa maailmanlaajuisesti toimiva kansanliike ja se tarjosi inspiraatiota tuhansille koululaisille ympäri maailman. Nuoren Gretan saama huomio on loistava esimerkki siitä teemasta, jota hänen toisen teoksensa otsikko julistaa – No One is Too Small to Make a Difference.